Vatrogasna vježba hotel Belvedere

U utorak 21.3.2017. organizirana je vježba evakuacije i spašavanja na hotelu Belvedere, Medulin. Svrha vježbe je da se utvrdi vrijeme za koje bi se gosti hotela evakuirali na neugroženi prostor van objekta, vidljivost oznaka, dostupnost opreme za gašenje i utvrde eventualni problemi. Simuliran je požar u kotlovnici i gašenje sa pjenom.

Nakon održane vježbe evakuacije, spašavanja i gašenja požara, održala se vježba gašenja vatrogasnim aparatom u blizini gospodarskog dvorišta te demonstracija gašenja požara na plinskoj boci i gašenje biljnog ulja u fritezi..

Prilikom gašenja kuhinjskih požara treba biti vrlo oprezan jer se može zadobiti teške opekline, osobito ako se gasi na pogrešan način, a osim toga gašenjem se može izazvati još veći požar.

Zapaljeno ulje ili mast nikada se ne smije gasiti vodom. Ako se zapaljenom ulju ili masti doda voda, ista će početi isparivati i neće ugasiti vatru jer je obujam ulja otprilike 1700 puta veći od obujma vode. Oko sitnih kapi vodene pare stvorit će se tanak sloj ulja, što će u dodiru s okolnim zrakom izazvati erupciju, odnosno takozvanu eksploziju masti koja može proširiti požar na kuhinjske elemente. Sličan učinak ima i posipanje vatre brašnom ili šećerom. Naime, brašno i šećer organska su kruta goriva, a posipanje zapaljenog ulja njima izazvat će erupciju, odnosno oblik eksplozije prašine. Zapaljeno ćete ulje najučinkovitije i najsigurnije ugasiti na način da uklonite izvor topline i poklopcem ili mokrom i ocijeđenom krpom pokrijete posudu čime ćete vatri oduzeti kisik koji joj je potreban za gorenje.