Vježba u hotelu "Belvedere" u Medulinu

Dana 23.03.2015.godine izvedena je vatrogasna vježba gašenja požara i spašavanja ljudi u hotelu „Belvedere“ na kojoj su sudjelovale vatrogasne snage JU JVP Pula.

Svrha vježbe je da se utvrdi dostupnost vatrogasne opreme hotela, te odredi vrijeme potrebno da se osobe zatečene u hotelu evakuiraju izvan objekta u sigurnu zonu.

Nakon vježbe izvršeno je kratko predavanje o upotrebi aparata za početno gašenje požara. Nakon predavanja većina radnika hotela probala je gasiti vatru aparatom za gašenje požara prahom.

 

Scenarij vježbe:

1. Pokazni voditelj vježbe naznačuje sumnju na požar u sobi 447 na drugom katu

2. Recepcionar zaprima dojavu od pomoćnika i naziva broj 112 (odnosno 193)

3. Voditelj i pomoćnici voditelja se upućuju na ugroženi prostor i pomažu osobama koje su se tamo zatekle, te u slučaju manjeg požara započinju akciju gašenja

4. Gosti se usmjeravaju uz pomoć osoblja na neugroženi otvoreni prostor (parkiralište ispred objekta, izvan puta vatrogasne intervencije

5. Kod dolaska vatrogasaca, voditelju smjene vatrogasaca osoba koja će biti s njima u kontaktu (recepcionar) daje informaciju gdje je izbio požar, koliko je osoba u objektu i koliko je evakuiranih, te koje su radnje poduzete radi evakuacije osoblja i eventualnog gašenja požara, te koliko osoba se nalazi na mjestu požara.

6. Vatrogasci po dolasku polažu cijevni vod za gašenje i istovremeno započinju vježbu spašavanja sa strane gospodarskog ulaza, preko centralnog stubišta na zapadnom krilu.

U drugoj fazi odvijanja vježbe evakuacije, osobe osposobljene za pružanje prve pomoći bi izvršile demonstraciju nad jednim „unesrećenim“ radnikom, predlažem da se održi vježba imobilizacije ruke ili noge ili vježba oživljavanja.